Praktisk information om husen

Storlek och planlösningIMG_0635
Husen är mellan 90-97 kvm, det skiljer något mellan de olika planlösningarna. Gavelhusen är också något större med något större tomt.

Då varje husägare själva byggde husen varierar de något i placering av väggar och antal rum. Vissa av husen har utgrävd och inredd källare och vissa hus enbart krypgrund.

Ritningar finns tyvärr inte i digital form att ladda ner utan du måste besöka  Stadsbyggnadsexpeditionen. Du behöver då ha ett diarienummer för det ursprungliga bygglovet. Detta kan du hitta på Stockholms stads ”Bygg- och plantjänsten”.

Radon
Husen är byggda i lättbetong och vissa av husen har därför förhöjda radonvärden. Vill man få bort radonet kan man installera en ventilationsanläggning (sk FTX-system). vilket många redan har gjort. Det finns många firmor som kan hjälpa till med detta, men ett bra tips är att använda sig av Hemkomfort som installerat ventillationssystem i många av husen och därför har stor erfarenhet av just denna hustyp.

Vet man inte om man har förhöjda radonvärden kan man beställa dosor och göra en långtidsmätning i minst 2 månader mellan oktober – april. Är värdena förhöjda är man då berättigad till radonsaneringsbidrag från Länsstyrelsen.

Servitut
Mellan husen på Annebodavägen och Sylvestergatan (udda nr) finns en sommargång som anlades för att ge möjlighet till boende på Annebodavägen att kunna transportera saker till baksidan och som nödutrymningsväg. Marken tillhör tomterna på Sylvestergatan, men boende på Annebodavägen har rätt att nyttja den genom servitut.

Tomterna
Vissa fastigheter har tomträtt, medan andra har friköpta tomter. Tomträttsavgälden fastställs genom ett avtal för en 10 års-period. Vill man friköpa sin tomträtt vänder man sig till Stockholms stad. Tomternas storlek varierar kraftigt i området.

Garage och parkering
Till husen på Annebodavägen och Sylvestergatan (udda nr) finns garage/carport/p-plats på varje tomt. Till husen på Sylvestergatan (udda nr) 3-31 hör en garagelänga som ägs av Anneboda Ekonomiska Garageförening. Till Sylvestergatan 33-39 finns en garagelänga längst bort på Sylvestergatan. På Sylvestergatan får man parkera på gatan på sidan med udda nummer. På Annebodavägen har Stockholms stad begränsat parkeringsmöjligheterna vintertid pga av busstrafik på gatan, men man får parkera på villasidan. OBS! Städdagar då ska gatan ska vara fri från bilar är tisdagar på Sylvestergatan och onsdagar på Annebodavägen.

Stadsdelstillhörighet
Området tillhör Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd, men stadsdelsgränsen går precis utanför tomterna på Sylvestergatan (jämna nummer), vilket innebär att cykelvägen och fältet mot Östberga tillhör Enskede-Farsta-Vantör stadsdelsnämnd, som också ansvarar för underhåll.

2 svar på ”Praktisk information om husen

 1. Hej,

  Är det någon som har koll på karmmåtten på bakdörren (Sylvestergatan jämna nr)? Vi skulle behöva byta dörr men är osäkra på exakt hur man mäter.

  Tack för hjälpen

  • Hej Pontus,
   Tyvärr har jag inte koll på detta, bästa är nog om du plingar på hos några grannar som kanske vet.

   //Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *