Information om fiberbredband

Fiberbredband drogs in i våra hus hösten 2015, i de fastigheter som beställt detta.  På årsmötet i februari 2015 presenterade Jonas Didriksson en översikt av vad fiberbredband innebär och ett antal tips kring hur man kan tänka för att få bästa mottagning/hastighet i det trådlösa nätet. 

Vad innebär fiberbredband?
Fiberoptiska nätverk är den bredbandslösning som erbjuder bästa prestanda idag och i framtiden. Det är dessutom driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar och har näst intill obegränsad kapacitet. Optofibern är okänslig för elektriska störningar. Optofiberns överföringskapacitet är enorm, i dagens läge begränsas överföringskapaciteten närmast av den teknik som finns tillhanda i ändorna på förbindelsen. 
Den vanligaste ljusvåglängderna som används och 1550 nanometer, d.v.s. infrarött ljus.


Vad händer vid ett strömavbrott?

Blir det strömavbrott i er fastighet kommer internetuppkopplingen att sluta fungera, tills strömmen kommer tillbaka. Tänkt på detta om du t ex har ett larm.


Nyinflyttad i hus utan fiberbredband

Är du nyinflyttat i ett hus utan fiberbredband kan du kontakta ip-only för att få information om möjligheten att bli inkopplad.

Befintliga avtal på bredband och tv samt telefon

Det finns flera olika leverantörer av tjänsteinnehåll (t ex tv, telefoni. bredband). Du hittar information om tjänsteleverantörer här .

  • Om ni planerar att byta tjänsteleverantör via fibern kommer här några tips:
  • Säg upp abonnemanget hos nuvarande tjänsteleverantören och får ett datum när det slutar gälla.
  • Beställ nytt abonnemang hos den nya tjänsteleverantören till samma datum.
  • Det datumet som som bytet ska ske måste du oftast ringa till båda tjänsteleverantörerna för att påminna om: Urkoppling av det gamla tjänsten och efter detta inkoppling av den nya tjänsten.

Har du e-post adress från din nuvarande leverantör och vill behålla den? 
Vissa operatörer erbjuder sina kunder att ha möjlighet att behålla sin e-postadress för en månadsavgift, även om man byter leverantör. Kontakta din leverantör innan du säger upp något avtal.

Måste man välja leverantör?
Nej, men har du kabeln in i huset kan du när du vill beställa tjänster.

Fördelar med att välja TV Bredband och telefon från samma leverantör?
Det kan bli ett bättre totalpris. En faktura för alla tre. 

Hjälp att sätt upp ett nätverk för att koppla in både TV (t ex Viasat) och internet kan du hitta här (Extern länk till artikel på engelska hos Lisebergs villaförenings).

Trådlöst nätverk och nätverk inomhus

För att få full fart i denna teknik krävs att du drar nätverkskabel mellan fibermottagaren och alla enheter. Detta kan vara bra för enheter som man inte flyttar runt till exempel TV, stationär dator. Detta medför att till exempel kablar dras längs taklister eller golvsocklar eller måste fräsas in i väggarna.

Men för många enheter som smarta telefoner, bärbara datorer används i dag trådlöst internet hemma. Man kan nästan alltid, om man vill, fortsätta använda samma utrustning som tidigare genom att bara koppla in nätverkskabeln i befintlig utrustning.

Om man vill förbättra sitt trådlösa nätverk och få bra trådlös mottagning i hela huset har vi några tips. Om ni däremot vill ha proffs-tips anpassat för just ditt hem måste du kontakta något företag som hjälper till.

Trådlöst nätverk med dragna kablar till varje accesspunkt (trådlös Accesspunkt eller Mesh-enhet)
Nedan nämnda metoder är prövade i våra hus med 2 st enheter av varje. Fördelen med dessa förslag är att enheterna (dator, smartphone, mm.) får bra mottagning i alla rum utan att man behöver byta nätverk när man går mellan våningarna.

Unifi Accesspunkt

Unifi-systemet har slagit igenom tack vare pålitlig hårdvara och företagsklassad mjukvara. Accesspunkterna är dessutom oerhört enkla att installera. Nedan finns en snabbguide hur du kommer igång med Unifi.

https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/teman/snabbguide-installera-unifi-accesspunkt

Mesh-system

Mesh-system är ett smart och lätt sätt att få bra wifi-täckning överallt. Mesh-systemen består av flera så kallade mesh-noder som placeras runt omkring i huset. Mesh-noderna sprider tillsammans wifi-signalen så att den når in i alla hörn. De flesta mesh-system köps i paket med två eller tre mesh-noder.

https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/teman/valj-ratt-mesh-system-for-ditt-hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *